szaporítás magról - hogyan szaporítsunk virágot magról
PRÉRI KERT   
Fagy-és szárazságtűrő, hosszan virágzó növények
Préri Kert


Főoldal
 
Katalógus


Útmutató
Növényeink gondozása

Csíráztatás

Fogalomtár

Információ
Gyakori kérdések

Vevőszolgálat


Garancia

Adatvédelem

Oldaltérkép


Rólunk


Csíráztatás - Szaporítás magról
Fontos tudnivalók a virágmagok csíráztatásához


Azok számára szeretnénk segítséget nyújtani, akik magról szeretnének növényt
nevelni.

 Általános tudnivalók  >>

A „Tasakos módszer”  >>

Csíráztatás cserépben  >>


Általános tudnivalók

A legtöbb virágot magról igen egyszerűen szaporíthatjuk. Az alábbiak ismerete segíteni fog abban, hogy ezt egyszerűen, gyorsan és eredményesen végezzük el:

Nedvesség

A magoknak a csírázás alatt folyamatosan nedves közegben kell lenniük.

Megfelelő hőmérséklet

Megfelelő hőmérsékletet kell biztosítanunk, amely növényenként eltérő lehet.Egy részük szobahőmérsékleten (18-21 celsius fok), mások ennél alacsonyabb hőmérsékleten csíráznak. Más magokat előzetesen hidegben kell tartanunk (téli időszak szimulálása).

Páratartalom

Csak magas páratartalom biztosítása mellett fognak magjaink rövid idő alatt és nagy számban kicsírázni.

Fény

A magok jelentős része gyorsabban csírázik, ha némi fény éri. Különösen igaz
ez az apróbb magokra.



A „Tasakos módszer”

Előnye, hogy sokfajta és nagyszámú virágmagot tudunk kis helyen csíráztatni rövid idő alatt. Hatékony, mivel csak azokat a magokat ültetjük cserépbe, amelyek kicsíráztak.

Ezzel a módszerrel sokkal könnyebben csíráztathatjuk azokat a magokat,
amelyeket előzetesen hidegben tartottunk.

szaporítás magról - hogyan szaporítsunk virágot magról

A módszer leírása

A csíráztatni kívánt virágmagokat egy benedvesített kávéfilterre szórjuk, majd
egy simítózáras fóliába helyezzük.

Kávéfilter: Biztosítja a magoknak a csírázáshoz szükséges folyamatos
nedvessséget.

Simítózáras fólia:  Biztosítja a  megfelelő páratartalmat és megakadályozza,
hogy a nedves kávéfilter túl gyorsan kiszáradjon.

Lépésről lépésre

  • Nyissuk szét a kávéfiltert és nedvesítsük be egyenletesen egy permetezővel. (Nedves legyen, de ne tocsogjon a víztől!)
  • Szórjuk a magokat egyenletesen a megnedvesített filterre!
  • Hajtsuk össze a filtert és óvatosan nyomkodjuk meg! (Fontos, hogy a magok és a nedves filter jól érintkezzenek egymással.)
  • Tegyük a fóliába és zárjuk le! (Egy apró rést hagyjunk a szellőzés érdekében.)
  • Írjuk rá a fóliára alkoholmentes filccel  a virágmag nevét + a kezdés időpontját!
  • Helyezzük a fóliát megfelelő hőmérsékletű, világos helyre! (Az egyes növényekre vonatkozóan lásd a virágmag katalógust. >>)

Hidegen tartás

Azokat a magokat, amelyek olyan vidékekről származnak, ahol hideg a tél,
a sikeres csíráztatáshoz egy bizonyos ideig hideg, nedves közegben kell
tartanunk.

A + 4 celsius fok körüli hőmérséklet megfelelő.

Használjuk a fóliába helyezett magok tárolására a hűtőszekrényt, így az
év bármely szakában tudunk csíráztatni.(Sose tegyük a  magokat a fagyasztóba!)

Várakozási idő

Ezután nincs más teendőnk, mint kivárni, hogy az anyatermészet elvégezze
a dolgát. Érdemes a fóliákat 3-7 naponta ellenőrizni, hogy van-e már kicsírázott
magunk. Nedvesítsük be újra a filtert, ha kezd kiszáradni!

KICSÍRÁZTAK!

 szaporítás magról - hogyan szaporítsunk virágot magró

Átültetés cserépbe

Mihelyt a magok kicsíráztak, rövid időn belül ültessük el őket! Ehhez használjunk valamilyen tiszta szerszámot pl. zsebkést!

Ezután a magoncoknak vízre, fényre és tápanyagra van szükségük.
 


Csíráztatás virágcserépben

Hol?

Természetesen vethetjük a virágmagokat közvetlenül cserépbe, szaporítótálcába
vagy bármilyen hasonló formájú edénybe. Ezt a módszert akkor használjuk, ha:

  • A csíráztatni kívánt magok és azok magoncai nagyon aprók, vagy
  • A magokat nem kell előzetesen hidegen tartanunk.

Lépésről lépésre

  • Készítsük el a földkeveréket (Lásd 4-es pont) és nedvesítsük be! (Nedves legyen, ne tocsogjon a víztől!)
  • Töltsük a földkeveréket a cserépbe és enyhén tömörítsük!
  • Egyenletesen szórjuk el a magokat, minimum egy ujjnyira egymástól!
  • Helyezzük a cserepet megfelelő hőmérsékletű, világos helyre!

            (Az egyes növényekre vonatkozóan lásd a virágmag katalógust >>)

  • Fedjük be a cserepet egy átlátszó fóliával!

Ültetési mélység

  • A nagyobb méretű magokat az átmérőjükkel megegyező mélységbe ültessük!
  • Az apróbb magokat szórjuk a földkeverék tetejére! (Az apróbb magoknak fényre van szüksége.) 

Földkeverék

Fontos, hogy a földkeverék laza, jó vízáteresztő, de némileg nedvességtartó
és steril legyen.Csírázás után a magoncok az ilyen talajban gyorsan fejlődnek és folyamatosan jutnak nedvességhez.

Sterilnek kell lennie, hogy a fertőzés kockázatát csökkentsük. Ne használjon
kerti földet, ami tele van gyomnövénymaggal!

Mi az alábbi földkeveréket használjuk:

45%     Perlit *

45%     Steril palántaföld

10%     Finomszemcsés homok

* A perlitnek kedvező a vízmegtartó képessége, valamint semleges kémhatású. Kertészetekben beszerezhető.  

Nedvesség

Érdemesebb nagyobb cserepet használni, mert abban a föld sokkal nehezebben
szárad ki.

(A magoncok elpusztulásának elsődleges oka a kiszáradás.)

Páratartalom

Takarjuk be a cserepet  egy átlátszó fóliával, ez biztosítja a megfelelő
páratartalmat!

(A magok fólia nélkül is kicsíráznak, de lassabban és kiszámíthatatlanabbul.
A cserép földje is lassabban szárad ki.)

KICSÍRÁZTAK!

szaporítás magról - hogyan szaporítsunk virágot magró

 
Fény

Magoncainknak az egészséges fejlődéshez napi 8-12 óra fényre van szüksége.

(Évszaktól függően fokozatosan szoktassuk őket az erős fényhez, mivel a
természetben a virágok először kifejlett növények árnyékában növekednek.) 

Tápanyag
Amikor megjelennek az első igazi levélkék, akkor elkezdhetjük óvatosan
tápoldatozni a palántákat.

Legjobb, ha a valamilyen vízben oldódó tápoldatot használunk, ami sok
nyomelemet (réz, mangán, vas és cink) és kevés nitrogént tartalmaz.

Használjuk a flakonon feltüntetett mennyiség 1/3-át, nehogy palántáink
megégjenek.

Öntözés

A cserepet helyezzük tálkára és ebbe öntsük az öntözővizet, mivel így nem
mossuk ki az apró magoncokat, később a kisebb palántákat.

Két öntözés között mindig hagyjuk kicsit kiszáradni az ültetőközeg felső 1/3-át.

Vigyázzunk, hogy semmiképpen ne öntözzük túl a magoncainkat!

Kiültetés

Néhány hét múlva palántáinkat már kiültethethetjük, vagy tovább nevelhetjük
őket nagyobb cserépben.

(Átültetéskor érdemes a levélkéket fogni, nem a palánta szárát, mert az
törékenyebb.)

Kiültetés előtt és után rendszeresen írtsuk a gyomnövényeket, amelyek elvonják
a fényt, nedvességet és a tápanyagot növekedésben lévő palántáinktól.